הג'יינים
זוהי דת אשר נוסדה בהודו במאה ה-6 לפני הספירה, על-ידי לורד מאהאבירה, בנו השני של סידהרתא. מאהאבירה נחשב האחרון מבין 24 "מפלסי דרך" - אלו הם חכמים, מוארים, אשר על פי האמונה הג'יינית מעבירים את חכמת היקום אל העולם ואל המאמינים. הג'יינים מאמינים כי העולם מעולם לא נברא ולעולם לא ייחרב, וכי הוא מורכב מתנודות של עליות וירידות. כל גל שכזה מחולק לשש תקופות, ובכל אחת מהן ישנם 24 "מפלסי דרך" אשר מגיעים בעיקר כאשר העולם מצוי בירידה ויש צורך בחכמתם. מושא הסגידה בדת הג'יינית אינו אלים אלא מפלסי הדרך הללו, אף על פי שהם גם מקבלים את קיומם של חלק מן האלים מן המיתולוגיה ההינדית.
גם הג'ייניזם, בדומה לבודהיזם ולדת הסיקית, קמה בעקבות חוסר הסכמה עם הברהמינים ההינדואיסטים. כיום מונה דת זו כ-4 מיליון מאמינים ברחבי הודו. הג'יינים מאמינים כי ניתן לזכות בהארה - שחרור, רק כאשר הנשמה טהורה לחלוטין. טוהר פירושו להיפטר מכל הקארמה, כלומר מתוצרי מעשיו של האדם. שחרור זה ניתן להשיג, על פי הג'יינים, באמצעות סיגופים שונים, צומות ופרישה למקומות מבודדים. הג'יינים, בדומה לבודהיסטים, דוגלים בעיקרון אי האלימות (אהימסה). הם חיים חיים מוסריים ככל האפשר ונמנעים מנהנתנות, שקר, גניבה ואף קבלת מתנות מיותרות.
במידה ונתקלת ברחובות הודו באדם ערום, או נזיר מתהלך ובידו מטאטא, ועל פיו מטפחת - דע כי נתקלת בנזיר ג'ייני מן המניין. מתוך דאגה לשלומם של כל היצורים החיים נושאים עמם חלק מן הנזירים הג'יינים מטאטא, כך שיוכלו לטאטא את השביל בו הם הולכים פן ידרכו על נמלה או כל כיצור זעיר אחר. הם גם מכסים את פיהם במטפחת, פן יבלעו בטעות זבוב...
מהטמה גנדי העריך מאוד את הדת הזו ואימץ לו מיסודותיה ומעקרונותיה. כמו כן, בתקופת המאבק לשחרור הודו בלטה התמיכה של הקהילה הג'יינית במאמציו של גנדי.
ניתן למצוא ביטוי לאמונה הג'יינית כי היופי מצוי בפנים בבחירות הארכיטקטוניות שלהם בעיצוב המקדשים. מקדשי הג'יינים מאוד פשוטים למראה בחלקם החיצוני, ומאוד מרשימים וצבעוניים בחלקם הפנימי.
אליק חודי - טיולים מיוחדים להודו. אתר: הודו נייד: 0504515176